Και πάλιν στο προσκήνιο οι ‘‘αντ’ αυτού’’ υπογραφές εις την Σύνοδον της Κρήτης

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

  Όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, ο Επίσκοπος Τυχικός θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί γραπτώς και τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι πραγματικά έγινε στη Σύνοδο της Κρήτης, ούτε για τις στρεβλώσεις οι οποίες παρεισέφρησαν ως μη ώφειλαν στη Σύνοδο της Κρήτης.  Αρκετοί όμως γνωρίζουν για τις αντιδημοκρατικές ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές.

  Πώς μπορεί να υποχρεώνεται ένας Επίσκοπος να αποδεχτεί γραπτώς τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, τη στιγμή που πέντε Επίσκοποι τις Εκκλησίας της Κύπρου, δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης και δεν τις υπόγραψαν;

  Δεν χρειάζεται να υποδειχθεί ότι η μη υπογραφή, συνεπάγεται μη αποδοχή. Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν ότι οι ετσιθελικές ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές, από το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, αποτελούν έμμεση αποδοχή.

  Αυτό όπως φαίνεται δεν περιήλθε στη γνώση των περισσότερων ΜΜΕ.  Όσο και να θέλουν να το παρακάμψουν, σίγουρα θα ενοχλήσει όταν το πληροφορηθούν, για το λόγο ότι αυτό το πρωτάκουστο των ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφών, ούτε σε δικτατορικά καθεστώτα δεν έχει επισυμβεί.

  Πώς λοιπόν υποχρεώνεται ένας Επίσκοπος να αποδεχθεί κάτι που άλλοι πέντε Επίσκοποι στην Κύπρο δεν έχουν αποδεχτεί;  Η αντισυνοδικότητα των ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφών από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, στη θέση των πέντε Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι δεν θέλησαν να υπογράψουν τα κείμενα των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης, αποτελεί σαφέστατα αντιδημοκρατική πράξη.

  Τη δημοκρατικότητα της Συνόδου της Κρήτης, υπεραμύνθηκαν Ιεράρχες και Πανεπιστημιακοί.  Γιατί προσπερνούν τις ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές; Αυτή είναι η δημοκρατικότητα κατά τη Σύνοδο της Κρήτης;

 Αυτό το πρωτάκουστο ή μάλλον ανήκουστο, δυσκολεύεσαι να συναντήσεις ακόμα και σε μη δημοκρατικά καθεστώτα.  Οι ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές, καταδεικνύουν το έλλειμμα δημοκρατικότητας.  Αυτό είναι πρωτόγνωρο, όχι μόνο για Εκκλησιαστικές Συνόδους, αλλά και για πολιτειακά δρώμενα ακόμα,  αναφορικά με τη δημοκρατικότητα.

  Είχε γίνει ιδιαίτερος σχολιασμός για το θλιβερό τούτο, ιδιαιτέρως από τον απλό λαό στην Κύπρο, γεγονός που ανάγκασε δημοσιογράφο να θέσει ερώτηση στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, αναφορικά με τις ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές.  Η απάντηση η οποία δόθηκε από τον μ. Αρχιεπίσκοπο ήταν πως, ‘’δεν θα κάνει ο καθένας ότι θέλει’’.

  Η αντιδημοκρατικότητα των ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφών, την οποία βίωσαν, τόσο οι πέντε Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι δεν θέλησαν να υπογράψουν τα κείμενα των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης, αλλά και όσοι σώπασαν, έχει καταγραφεί στην Ιστορία της Εκκλησίας.

  Όσον αφορά την περίπτωση της υποχρέωσης του Επισκόπου Τυχικού, να αποδεχτεί γραπτώς τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, να υποθέσουμε ότι παρεπόμενα θα υποχρεωθούν και οι πέντε Επίσκοποι, οι οποίοι δεν υπόγραψαν τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, να πράξουν κάτι ανάλογο;

 

Πηγή: Ὀρθόδοξος Τύπος, 2/6/2025

 

Σχετικά: 

Σύνοδος Κολυμβαρίου: Ομολογιακή παρέμβαση του Μητρ. Λεμεσού κ. Αθανασίου

Μητροπολίτης Μόρφου: Γιατί δεν υπέγραψα το κείμενο περί σχέσεων Ορθοδοξίας και άλλων χριστιανών (Σύνοδος Κολυμβαρίου)

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας για την Σύνοδο του Κολυμβαρίου (2016)

Ὑπόμνημα τοῦ Μητρ. Πειραιῶς κ. Σεραφείμ πρός τήν Ι.Σ.Ι. (23-24/11/2016) μέ θέμα τήν ἁγία καί μεγάλη Σύνοδο [Κολυμβαρίου]

«Ὁµολογιακή» διγλωσσία, ἀσάφεια καί σύγχυση [τῶν Οἰκουμενιστῶν]

μεταξύ ἄλλων.

 

Ἱερὰ Ἐξομολόγηση: Ἐρωτήματα καὶ Ἀπαντήσεις

Τι είναι η Εξομολόγηση;

Η Εξομολόγηση είναι ένα από τα βασικά μυστήρια της Εκκλησίας. Μας δίνει τη δυνατότητα να «συμφιλιωθούμε» με τον Θεό, να εξετάσουμε την πίστη και τη ζωή μας και να εξασφαλίσουμε πνευματική υγεία. Είναι πράξη μετανοίας. Και μετάνοια σημαίνει αλλαγή του εαυτού μας, στροφή, μεταμόρφωση. Όταν αμαρτάνουμε απομακρυνόμαστε από τον Θεό. Όταν όμως μετανοούμε, ομολογούμε τις αμαρτίες μας και ζητάμε συγχώρεση, επιστρέφουμε σ' Αυτόν.

Ἱερὰ Ἐξομολόγηση: Ἐρωτήματα καὶ Ἀπαντήσεις

Ἡ καθημερινὴ προσευχὴ θωρακίζει τὴν ψυχὴ κατὰ τῆς ἁμαρτίας (Ἅγ. Ἰωάννης Χρυσόστομος)

Κανένα ἀπὸ ἐκεῖνα ποὺ συντελοῦν εἰς τὴν εὐσέβειαν δὲν μπορεῖ νὰ εἰσέλθῃ εἰς ψυχὴν ποὺ εἶναι ἔρημος ἀπὸ προσευχὴν καὶ ἀπὸ δέησιν· ἀλλὰ ὡσὰν πόλις ἀνοχύρωτος εὔκολα μπορεῖ νὰ ὑποταχθῆ εἰς τοὺς ἐχθροὺς ἀπὸ ἔλλειψιν κάθε ἐμποδίου. Τὸ ἴδιο λοιπὸν καὶ ψυχήν, ποὺ δὲν εἶναι ὀχυρωμένη μὲ προσευχές, εὔκολα ὁ διάβολος τὴν ὑποτάσσει καὶ τὴν γεμίζει μὲ εὐκολίαν μὲ κάθε ἁμαρτίαν. Κατ' ἀρχήν, ὅταν ἰδῆ ψυχὴν θωρακισμένην μὲ προσευχὲς δὲν τολμᾶ νὰ τὴν πλησιάσῃ.

Η καθημερινή προσευχή θωρακίζει την ψυχή κατά της αμαρτίας (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

Τὰ βιβλία μας

Δωρεάν pdf            Δωρεάν pdf
 
Δωρεάν pdf            Δωρεάν pdf
 

Συστηματοποίηση Τυπικοῦ

Ἐπικοινωνία

Στατιστικά

  • Χρήστες 1
  • Άρθρα 352
  • Εμφανίσεις Άρθρων 3012167

Σὲ σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 220 επισκέπτες και κανένα μέλος