Και πάλιν στο προσκήνιο οι ‘‘αντ’ αυτού’’ υπογραφές εις την Σύνοδον της Κρήτης
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, ο Επίσκοπος Τυχικός θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί γραπτώς και τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι πραγματικά έγινε στη Σύνοδο της Κρήτης, ούτε για τις στρεβλώσεις οι οποίες παρεισέφρησαν ως μη ώφειλαν στη Σύνοδο της Κρήτης. Αρκετοί όμως γνωρίζουν για τις αντιδημοκρατικές ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές.
Πώς μπορεί να υποχρεώνεται ένας Επίσκοπος να αποδεχτεί γραπτώς τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, τη στιγμή που πέντε Επίσκοποι τις Εκκλησίας της Κύπρου, δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης και δεν τις υπόγραψαν;
Δεν χρειάζεται να υποδειχθεί ότι η μη υπογραφή, συνεπάγεται μη αποδοχή. Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν ότι οι ετσιθελικές ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές, από το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, αποτελούν έμμεση αποδοχή.
Αυτό όπως φαίνεται δεν περιήλθε στη γνώση των περισσότερων ΜΜΕ. Όσο και να θέλουν να το παρακάμψουν, σίγουρα θα ενοχλήσει όταν το πληροφορηθούν, για το λόγο ότι αυτό το πρωτάκουστο των ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφών, ούτε σε δικτατορικά καθεστώτα δεν έχει επισυμβεί.
Πώς λοιπόν υποχρεώνεται ένας Επίσκοπος να αποδεχθεί κάτι που άλλοι πέντε Επίσκοποι στην Κύπρο δεν έχουν αποδεχτεί; Η αντισυνοδικότητα των ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφών από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, στη θέση των πέντε Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι δεν θέλησαν να υπογράψουν τα κείμενα των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης, αποτελεί σαφέστατα αντιδημοκρατική πράξη.
Τη δημοκρατικότητα της Συνόδου της Κρήτης, υπεραμύνθηκαν Ιεράρχες και Πανεπιστημιακοί. Γιατί προσπερνούν τις ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές; Αυτή είναι η δημοκρατικότητα κατά τη Σύνοδο της Κρήτης;
Αυτό το πρωτάκουστο ή μάλλον ανήκουστο, δυσκολεύεσαι να συναντήσεις ακόμα και σε μη δημοκρατικά καθεστώτα. Οι ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές, καταδεικνύουν το έλλειμμα δημοκρατικότητας. Αυτό είναι πρωτόγνωρο, όχι μόνο για Εκκλησιαστικές Συνόδους, αλλά και για πολιτειακά δρώμενα ακόμα, αναφορικά με τη δημοκρατικότητα.
Είχε γίνει ιδιαίτερος σχολιασμός για το θλιβερό τούτο, ιδιαιτέρως από τον απλό λαό στην Κύπρο, γεγονός που ανάγκασε δημοσιογράφο να θέσει ερώτηση στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, αναφορικά με τις ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφές. Η απάντηση η οποία δόθηκε από τον μ. Αρχιεπίσκοπο ήταν πως, ‘’δεν θα κάνει ο καθένας ότι θέλει’’.
Η αντιδημοκρατικότητα των ‘’αντ’ αυτού’’ υπογραφών, την οποία βίωσαν, τόσο οι πέντε Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι δεν θέλησαν να υπογράψουν τα κείμενα των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης, αλλά και όσοι σώπασαν, έχει καταγραφεί στην Ιστορία της Εκκλησίας.
Όσον αφορά την περίπτωση της υποχρέωσης του Επισκόπου Τυχικού, να αποδεχτεί γραπτώς τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, να υποθέσουμε ότι παρεπόμενα θα υποχρεωθούν και οι πέντε Επίσκοποι, οι οποίοι δεν υπόγραψαν τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, να πράξουν κάτι ανάλογο;
Πηγή: Ὀρθόδοξος Τύπος, 2/6/2025
Σχετικά:
Σύνοδος Κολυμβαρίου: Ομολογιακή παρέμβαση του Μητρ. Λεμεσού κ. Αθανασίου
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας για την Σύνοδο του Κολυμβαρίου (2016)
«Ὁµολογιακή» διγλωσσία, ἀσάφεια καί σύγχυση [τῶν Οἰκουμενιστῶν]
μεταξύ ἄλλων.