Εκκλησίασμα και γνώση Τυπικού

Ανοιχτή συζήτηση για θέματα εκτός των Θεματικών Ενοτήτων.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Εκκλησίασμα και γνώση Τυπικού

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Αφορμή για αυτό το θέμα, πήρα από το μήνυμα του κ. Παππά, http://analogion.net/forum/viewtopic.php?p=892#p892 .

Παλαιά είχα διαβάσει στην «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» στο άρθρο «Κληρικοί του παλαιού τυπικού» του πρωτ. Θωμά Βαμβίνη,

«Στην πρώτη Ενορία που υπηρέτησε ενορίτες του ήταν κάποιοι πρόσφυγες με λεπτομερειακή γνώση του τυπικού και φανατική προσκόλληση στις διατάξεις του. Κάποτε ένας από αυτούς του είπε ότι έπρεπε να διώξη τον νέο ψάλτη που προσέλαβε στην Εκκλησία, γιατί ήταν αιρετικός. Αίρεσή του ήταν τα λάθη που έκανε στην τυπική διάταξη των ακολουθιών. Έτσι από το ποίμνιό του διδάχθηκε την ακριβή τήρηση, αλλά σε μεγάλο βαθμό και το πνεύμα του τυπικού».

Παλαιά το εκκλησίασμα γνώριζε στοιχεία από το Τυπικόν. Είτε επειδή πηγαίνανε καθημερινώς στην Εκκλησία (βλέπε συγγράματα Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου), είτε επειδή «έδιναν βάση» σε όσα άκουγαν, είτε επειδή σπίτι τους μελετούσανε την Ιερά Σύνοψη και τα άλλα ιερά βιβλία. Και αυτή η γνώση του Τυπικού βοηθούσε όλη την Εκκλησία. Δεν υπήρχε η εκκοσμίκευση και το «κατάλυση εις πάντα» όπως τείνει να επικρατήσει στις μέρες μας, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες εκ δεξιών.

Οι Χριστιανοί τότε ήσαν φιλακόλουθοι και για αυτό διατηρήθηκε η τάξη τόσους αιώνες ως κόρη οφθαλμού.

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει ώστε να μάθει και το εκκλησίασμα στοιχεία τυπικού ώστε να παρακολουθεί καλύτερα τις ακολουθίες; Ας μιλήσουν οι άγιοι ιερείς στις συνάξεις τους ή στα κατηχητικά για τυπικόν, βασικά στοιχεία, και ελπίζω γρήγορα θα δούμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως

Επιστροφή στο “Συζήτηση”