Το προκείμενο της κηδείας

Διορθωτέα και μη Διορθωτέα, στα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας.
Άβαταρ μέλους
Κυριάκης
Νέος
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 06 Ιουν 2008, 19:45

Το προκείμενο της κηδείας

Δημοσίευση από Κυριάκης »

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να ψάλλονται δυο προκείμενα στην ακολουθία της κηδείας. Το "Μακαρία η οδός" και το "αι ψυχαί αυτών εν αγαθοίς αυλισθησονται". Κατα την άποψη μου αυτό είναι λάθος. Προκείμενο είναι για τις κηδείες το "μακαρία η οδός" . Το άλλο προκείμενο είναι των ψυχοσαββάτων και δεν έχει θέση στην κηδεία.Πως το ψάλλουμε; Δις σε ήχο τρίτο χωρίς στίχο, εκφωνούμε το στίχο "προς σε Κύριε" και πάλι "μακαρία " , "προς Θεσσαλονικείς..."κτλ. Η κηδεία διασώζει τη σωστή τάξη των προκειμένων που ψάλλονται και δεν εκφωνούνται, όπως εξ άλλου συστήνει και το εν χρήσει τυπικό της Εκκλησίας από το 2005 κ.εξ. Δυστυχώς και σπουδαίοι ιεροψάλτες δεν προσέχουν αυτή τη λεπτομέρεια.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Re: Το προκείμενο της κηδείας

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Συμφωνώ και εγώ κατά την ταπεινή μου γνώμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Παπαχρόνης στην Νεκρώσιμο Ακολουθία, έχει το προκείμενον «Μακαρία η οδός» σε ήχο πλ. δ', και σε ήχο πλ. β', και καθόλου σε ήχο γ', παρά την ρητή αναγραφή του ήχου π.χ. στην φυλλάδα της Αποστ. Διακονίας.

Σχετικά με την ψαλμώδηση του προκειμένου, έγινε μια συζήτηση εδώ http://analogion.net/forum/viewtopic.php?f=58&t=189 για το Προκείμενον του Αποστόλου
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διορθωτέα και μη”