Οι κλίμακες των Γενών των Ήχων

dkalpakidis
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:42

Re: Οι κλίμακες των Γενών των Ήχων

Δημοσίευση από dkalpakidis »

Σταύρος έγραψε:
dkalpakidis έγραψε:Καλύτερο, πιστεύω, θα ήταν να μην συγχαίουμε ήχους και γένη. Ένα γένος πχ. το διατονικόν εμφανίζεται σε όλους τους ήχους και το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να γράψουμε "θεωρικά" τί εννοούμε με τον όρο "εναρμόνιον γένος".
panayiotis έγραψε:...στους αρχαίους Έλληνες ο κάθε ήχος "δεν περιωρίζετο εις εν γένος, αλλά περιελάμβανε μέλη και κατά τα τρία γένη της μουσικής" (Παναγιωτόπουλος, σ. 172). Για παράδειγμα όμως, σήμερα, ο α' ήχος "υπάγεται αποκλειστικώς εις το διατονικόν γένος" (Παναγιωτόπουλος, σ. 172). Επίσης Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, σ. 31, κεφάλαιον "Γένη των Ήχων". Έτσι λένε οι θεωρητικοί της μετά των Τριών Δασκάλων εποχής, και έτσι έμαθα και εγώ, και έτσι πιστεύω.
Ο Χρύσανθος στο μικρό θεωρητικό του λέει "Ήχους παρέδωσαν ημίν οι Εκκλησιαστικοί Μουσικοί οκτώ'... Αυτοί οι οκτώ Ήχοι δεν υπάγονται ούτε εις έν γένος, ούτε εις εν σύστημα' αλλ' εις γένη τρία' διατονικόν, χρωματικόν, εναρμόνιον. Εις συστήματα δε τρία' οκτάχορδον, ...πεντάχορδον, ... και τετράχορδον", και ουσιαστικά υποστηρίζει την θεωρία των αρχαίων προγόνων μας.

Η Επιτροπή στο εγχειρίδιο της λέει στην σελίδα 49 του εγχειρίδίου της "Ο Α' ήχος ανήκων εις το διατονικόν γένος", στην σελίδα 51 "Ο Β' ήχος ανήκων εις το χρωματικόν γένος"... Άρα αυτο που έχει επικρατήσει σήμερα οφείλεται στην Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετ' εκτιμήσεως.
Και μας ταλαιπωρεί (δασκάλους και μαθητές) αρκετά...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γένη των Ήχων”