Κύκλος Διαλέξεων για την Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη

Σεμινάρια-Μαθήματα Μουσικής και Τυπικού
Άβαταρ μέλους
Δημοσθένης Φιστουρής
Νέος
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 02 Ιουν 2009, 00:09

Κύκλος Διαλέξεων για την Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη

Δημοσίευση από Δημοσθένης Φιστουρής »

Στα πλαίσια των βασικών στόχων του Πνευματικού Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, το συστεγαζόμενο Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, οργανώνει έναν Κύκλο Διαλέξεων με θέμα την Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη και με ελεύθερη είσοδο παρακολούθησης.

Καταξιωμένοι πρωτοψάλτες-δάσκαλοι που εντρύφησαν στο Πατριαρχικό ύφος και πρεσβεύουν αυτό, έγκριτοι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι, μουσικολόγοι και ερευνητές, θα προσπαθήσουν να μεταλαμπαδεύσουν τις κατασταλαγμένες γνώσεις και επίκτητες δεξιότητές τους σε σπουδαστές, ιεροψάλτες, ιερείς και σε ένα εν γένει ευρύ κοινό κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στη γνωστική ενίσχυση και αισθητική καλλιέργεια κυρίως των φερέλπιδων νέων που θέλουν να εντρυφήσουν στην του Δαμασκηνού τέχνη.

Ο 1ος κύκλος αυτών των επτά διαλέξεων - μαθημάτων, θα διεξαχθεί στην ειδική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, εβδομαδιαίως, από τις 10 Μαρτίου μέχρι τις 9 Μαΐου του 2016 και ώρα 19.00. Η θεματολογία θα αφορά ένα ευρύ φάσμα της Βυζαντινής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης, από την ερμηνεία της υμνολογίας μέσω της μουσικής παράδοσης και της σημειογραφίας, τις τάσεις και την εξέλιξη της μελοποιίας, μέχρι την θεώρηση της Βυζαντινής μουσικής στους μουσικούς δρόμους της Ανατολής, τη σύγχρονη ιστορία της στην Κωνσταντινούπολη και τη διάσωση του αυστηρού Πατριαρχικού ύφους. Ο κύκλος θα περιλαμβάνει ερμηνείες επιφανών αρχόντων πρωτοψαλτών-δασκάλων οφικιάλιων της ΜΧΕ και θα κλείσει με ένα αντιπροσωπευτικό απάνθισμα κλασικών μαθημάτων κυρίως των Πατριαρχικών μουσικοδιδασκάλων, όπως Πρίγγου, Στανίτσα, Νικολαΐδη κ.α. που θα ερμηνευτούν χορωδιακά υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, κ. Φώτη Γιαννακάκη.

Κάθε διάλεξη – μάθημα, ανάλογα με τη θεματολογία, θα συνοδεύεται παράλληλα με ακουστικό και οπτικό υλικό. Μετά το πέρας της διάλεξης θα ακολουθεί συζήτηση και συναφείς ερωτήσεις-απαντήσεις. Επίσης, ανάλογα με την κρίση του εκάστοτε ομιλητή, μπορεί να διανεμηθεί διδακτικό υλικό ή/και ενδεικτική βιβλιογραφία.

Το Πρόγραμμα:

1) 10 Μαρτίου - Δημήτρης Νεραντζής, (Άρχων Διδάσκαλος του Αποστόλου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας) "Ζητήματα μεταγραφής και ερμηνείας από τη σημειογραφία του Πέτρου Λαμπαδαρίου στη νέα σημειογραφία σύμφωνα με τη ζώσα Πατριαρχική Παράδοση - Ανάλυση και εκτέλεση κλασικών μαθημάτων"

2) 17 Μαρτίου - Διονύσιος Ανατολικιώτης, (Θεολόγος, Δρ. Μουσικολογίας) "Η συμβολή του Γεωργίου Βιολάκη στο Πατριαρχικό Ψαλτικό Ύφος"

3) 31 Μαρτίου - Ιωάννης Αρβανίτης, (Δρ. Μουσικολογίας) "Παράδοση, μελοποιία και σημειογραφία στο έργο του Πέτρου Λαμπαδάριου"

4) 7 Απριλίου - Γεώργος Σμάνης, (Δρ. Μουσικολογίας) "Εξωτερική μουσική: Η Βυζαντινή μουσική στους "δρόμους" της Ανατολής"

5) 14 Απριλίου - Κωνσταντίνος Καραγκούνης, (Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου) "Ο μουσικός συγκρητισμός στην Ψαλτική Τέχνη και Επιστήμη και οι επιπτώσεις του στην θεωρία και την πράξη"

6) 21 Απριλίου - Γεώργιος Κωνσταντίνου, (Δρ. Μουσικολογίας, Διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας) "Το δυσδιάκριτο του χρωματικού γένους εξαιτίας των διαστημάτων και των προσδιοριστικών ονομάτων των ήχων της Βυζαντινής Μουσικής"

7) 9 Μαΐου - Δημοσθένης Φιστουρής, (Δρ. Μουσικολογίας) "Εκδόσεις και χειρόγραφα Βυζαντινής Μουσικής για τη διάσωση της Ψαλτικής παράδοσης στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνος" και Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με χορό ψαλτών υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, κ. Φώτη Γιαννακάκη.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του Σωματείου Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας: http://www.enokon.gr/ekdeloseis

Επιστροφή στο “Σεμινάρια-Μαθήματα”