Έναρξη Μαθημάτων Πολυφωνικού Τραγουδιού - Βαγγέλης Κώτσου

Σεμινάρια-Μαθήματα Μουσικής και Τυπικού
Άβαταρ μέλους
ΚΕΠΕΜ
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: 21 Μάιος 2010, 14:42

Έναρξη Μαθημάτων Πολυφωνικού Τραγουδιού - Βαγγέλης Κώτσου

Δημοσίευση από ΚΕΠΕΜ »

Μαθήματα Πολυφωνικού Τραγουδιού στο ΚΕΠΕΜ από τον Βαγγέλη Κώτσου.

Έναρξη: Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011, 19.30, στην έδρα του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη, 11473 Αθήνα).

Ένας από τους λίγους γνήσιους εκπροσώπους του είδους, με αυθεντικά ηπειρώτικα ακούσματα και πολλές περγαμηνές κατά την διάρκεια της 30χρονης πορείας του στον χώρο, ξεκινά τα μαθήματα στον Λόφο του Στρέφη.

Προσφάτως ανακηρυχθείς επίτιμος καθηγητής πολυφωνίας του Πανεπιστημίου της Τυφλίδας, ο Βαγγέλης Κώτσου είναι ένας από τους πρωτεργάτες του πολυφωνικού τραγουδιού. Όραμά του η διάσωση του είδους στα λιγοστά μέρη όπου υπάρχει ακόμα, αλλά και η προβολή του στον ευρύτερο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το πολυφωνικό τραγούδι, τραγουδισμένο από τις φωνές του πάρτη, του κλώστη, του ισοκράτη, εκφράζει με τρόπο γνήσιο και δωρικό τα βιώματα των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου.

Τα θέματα ποικίλα· θρύλοι και παραλογές, μυρολόγια, ιστορικά και κλέφτικα, τραγούδια της ξενιτειάς, μα και τραγούδια της αγάπης, εκφράζονται μέσα από φωνές που συμπλέκονται. Φωνές που παλεύουν να ενωθούν σε ένα σύνολο αδιάσπαστο, μα και που ταυτόχρονα παραμένουν διακριτές.

«Λειτουργεί ομαδικά το πολυφωνικό τραγούδι. Δεν είναι μεμονωμένα άτομα», σημειώνει ο Βαγγέλης Κώτσου και συνεχίζει: «Μπορεί να είναι ρόλοι ξεχωριστοί, αλλά λειτουργούν όλες οι φωνές μαζί. Ο καθένας έχει τον ρόλο του, αλλά όταν η ομάδα αρχίζει και ξεδιπλώνει τις αρετές της, τότε ακούς το δέος του πολυφωνικού τραγουδιού».

Ένα ταξίδι μακρινό σε μια ζωντανή μουσική, που τραγουδά με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο την χαρά, την λύπη, τον θάνατο, τον έρωτα, την αγάπη. Πολυφωνικοί ήχοι βγαλμένοι απ’ την καρδιά κι από τα βάθη των αιώνων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
6970948771 – 210 8811930
karaskepem@gmail.com
http://karaskepem.blogspot.com

Επιστροφή στο “Σεμινάρια-Μαθήματα”