Πως παίρνουμε αντίδωρο;

Λειτουργικά και Κανονολογικά θέματα της Θείας Λειτουργίας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Γιάννης
Τακτικός
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 22 Φεβ 2008, 18:49

Πως παίρνουμε αντίδωρο;

Δημοσίευση από Γιάννης » 19 Απρ 2008, 22:17

Το αντίδωρο δεν το παίρνουμε βάζοντας στα χέρια μας χαρτοπετσέτα, ούτε κουβαλώντας σακούλα από το σπίτι. Βάζουμε τα χέρια (τις παλάμες) σταυρωτά το δεξί πάνω από το αριστερό και τα εκτείνουμε στον ιερέα μετ' ευλαβείας. Δεν λέμε στον ιερέα ούτε καλημέρα σας, ούτε τι κάνει η παπαδιά, ούτε του λέμε ευχαριστώ !!, αλλά σιωπηλοί δεχόμαστε το αντίδωρο και ταυτόχρονα ασπαζόμαστε το χέρι του ιερέα ο οποίος μας λέει Ευλογία Κυρίου και έλεος έλθει επί σε, και κατόπιν εξερχόμαστε του θείου Ναού ευτάκτως, προσέχοντας να μη μας πέσει ούτε ένα τρίμα κάτω, δεν χαμογελάμε από δω και από κει ούτε χαιρετάμε τυχόν γνωστούς μας απ το χωριό. Δόξα τω Θεώ οι εκκλησίες έχουν μεγάλα προαύλια για να συζητάμε άνετα μετά το τέλος της λειτουργίας.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γιάννης την 19 Απρ 2008, 22:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Xristos Tsakirogloy
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 21:01

Re: Πως παίρνουμε αντίδωρο;

Δημοσίευση από Xristos Tsakirogloy » 24 Απρ 2008, 07:30

Όλες αυτές οι άσχημες συνήθειες, για μένα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους τους εργαζομένους στο Ναό, από τη στιγμή, όπου πολλοί ιερείς επιλέγουν να μοιραστεί το αντίδωρο από τους επιτρόπους, παρά όπως προβλέπει η τάξη, για λόγους συντομίας. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν αγαπάμε την ακολουθία και δεν διδάσκουμε με την συμπεριφορά μας ότι στο Ναό μπήκαμε για να ξεχάσουμε το ρολόι και όχι να υπολογίζουμε και το κάθε λεπτό που σπαταλάται και να ξεκινάμε την ακολουθία με το άγχος εάν θα τελιώσουμε "στην ώρα μας", δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε τέτοιες και χειρότερες συμπεριφορές από το εκκλησίασμα. Οι ιερείς μέ ρωτάνε πολλές φορές: Τι ώρα θα τελιώσουμε απόψε; Και τους απαντώ: Όταν τελιώσουν τα ψαλλόμενα και οι ευχές και δεν υπάρχει τίποτ' άλλο γέροντά μου, τότε θα τελιώσουμε. Είναι γελοίο γενικά πάντως, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κουβεντιάσουμε πράγματα που είναι αυτονόητα, όπως αυτό που πολύ σωστά προέγραψες.

Καλή Ανάσταση σε όλους.
Τσακίρογλου Χρήστος
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Τακτικός
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:43

Re: Πως παίρνουμε αντίδωρο;

Δημοσίευση από Apostolos » 24 Απρ 2008, 15:35

Xristos Tsakirogloy έγραψε:Όλες αυτές οι άσχημες συνήθειες, για μένα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους τους εργαζομένους στο Ναό, από τη στιγμή, όπου πολλοί ιερείς επιλέγουν να μοιραστεί το αντίδωρο από τους επιτρόπους, παρά όπως προβλέπει η τάξη, για λόγους συντομίας. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν αγαπάμε την ακολουθία και δεν διδάσκουμε με την συμπεριφορά μας ότι στο Ναό μπήκαμε για να ξεχάσουμε το ρολόι και όχι να υπολογίζουμε και το κάθε λεπτό που σπαταλάται και να ξεκινάμε την ακολουθία με το άγχος εάν θα τελιώσουμε "στην ώρα μας", δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε τέτοιες και χειρότερες συμπεριφορές από το εκκλησίασμα. Οι ιερείς μέ ρωτάνε πολλές φορές: Τι ώρα θα τελιώσουμε απόψε; Και τους απαντώ: Όταν τελιώσουν τα ψαλλόμενα και οι ευχές και δεν υπάρχει τίποτ' άλλο γέροντά μου, τότε θα τελιώσουμε. Είναι γελοίο γενικά πάντως, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κουβεντιάσουμε πράγματα που είναι αυτονόητα, όπως αυτό που πολύ σωστά προέγραψες.

Καλή Ανάσταση σε όλους.
Καλά λές, Χρίστο. Ο πρώην ιερέας μου, όταν τον ροτούσαν, "Πάτερ τι ωρα τελειώνει η Θεία Λειτουργία;" απαντούσε, "Όταν ακούσετε το 'Δι' ευχών', τότε τελειώνει η Λειτουργία."

"Πάτερ, πότε είνει η Θεία Κοινονία;"
"Όταν ακούσεις το 'Μετά φόβου Θεού'."

Απόστολος
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 907
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Re: Πως παίρνουμε αντίδωρο;

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 24 Απρ 2008, 18:42

Δόξα τω Θεώ, Απόστολε!

Καλή Ανάσταση,
Παναγιώτης.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θεία Λειτουργία”