ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

www.odeiomanioudakis.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

O Βυζαντινός Χορός Χανίων, ιδρύθηκε στα Χανιά το 1995 και συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του μουσικοδιδασκάλου Ιωάννη Καστρινάκη, με σκοπό, τη διατήρηση, διάδοση και προβολή της ψαλτικής τέχνης, και της παραδοσιακής μας μουσικής, καθώς και τη μελέτη, έρευνα, παρουσίαση και ηχητική καταγραφή, των έργων των παλαιών και νέων δασκάλων της ψαλτικής.

Από το 2004 φιλοξενείται και εντάσσεται στο διδακτικό πλαίσιο του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του ωδείου Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης» το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την ελληνική πολιτεία και αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με ιδιοκτήτρια την Aelita Borukaeva και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει λάβει μέρος σε πάμπολλες Ιερές Ακολουθίες και επίσης σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αποδίδοντας εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Έχει συνεργαστεί με τους δήμους Χανίων, Κισσάμου, Σούδας, Πλατανιά, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρακλείου πραγματοποιώντας δεκάδες συναυλίες και εμφανίσεις.

 

Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι:

1998. Συναυλία μνήμης και τιμής, για τα 220 χρόνια του θανάτου του Πέτρου Πελοποννησίου που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

1999 και 2000. Συμμετοχή στους πολιτιστικούς αγώνες του Δήμου Ηρακλείου.

2001. Οργάνωσε με επιτυχία Παγκρήτιο Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής με τίτλο ‘Ερμηνεία της ψαλτικής τέχνης’ με τον άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτη Δημήτριο Νεραντζή.

2003. Συμμετέχει και ψάλλει σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου.

2009. Συμμετέχει στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Χανίων, για την αδελφοποίηση του δήμου Χανίων και της πόλεως της Πάφου Κύπρου, ερμηνεύοντας εκκλησιαστικούς ύμνους.

2010. α) Λαμβάνει μέρος παρουσιάζοντας Βυζ. Εκκλ. ύμνους στην ημερίδα του διεθνούς Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού νέων στο πολιτιστικό κέντρο της Ι .Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου β) ψάλλει ύμνους στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στην παρουσίαση βιβλίου του Α. Βακάκη για την ζωή και το έργο του Θ. Βασιλικού παρουσία του ιδίου του πρωτοψάλτη. γ) ψάλλει στην Θ. Λειτουργία της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο καθεδρικό ναό του Λόζενετς στην Βουλγαρία.

2011. α) Συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από την ανέγερση της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, β) Συμμετέχει και ψάλλει στις εκδηλώσεις των 20 ετών ευκλεούς Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, με την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου.

2012. Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

2015. Συμμετέχει στη σύναξη Χανιώτικων Βυζαντινών Χορωδιών στα Χανιά με εκκλησιαστικά μέλη της Μ. Τεσσαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας που οργάνωσε ο Ιεροψαλτικός Σύνδεσμος Χανίων με την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου

2016. Συμμετέχει α) στη Νάξο στα «Νικοδήμεια 2016» έπειτα από πρόσκληση του συλλόγου φίλων Βυζαντινής μουσικής και παράδοσης «ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης» β) στο β΄ Παγκρήτιο Ιεροψαλτικό – μουσικολογικό συνέδριο στα Χανιά που οργανώσαν οι σύνδεσμοι Ιεροψαλτών Χανίων και Ηρακλείου με την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου Κρήτης.

2017. Συμμετέχει ψάλλοντας ύμνους α) στα «Χαραλάμπεια 2017» β) στο μουσικό αφιέρωμα των χαμένων πατρίδων που οργανώσε το Μουσικό Σύνολο Χανίων με την σύμπραξη του γνωστού τραγουδοποιού Βασίλη Λέκκα, γ) στο 16ο διεθνές εαρινό - πασχαλινό φεστιβάλ της Μόσχας, στις 25-29 Απριλίου έπειτα από πρόσκληση του διεθνούς φήμης μαέστρου Valery Gergiev, του Πατριαρχείου της Μόσχας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Άμυνας της Ρωσίας δ) στις επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του Aγίου Γεωργίου του Διβόλη που οργάνωσε η ενορία του Ι.Ν Τιμίου Σταυρού Αλικιανού και ε) στην επετειακή εκδήλωση επί τη συμπληρώσει έντεκα ετών (2006-2017) Αρχιεπισκοπικής Διακονίας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Εἰρηναίου που οργάνωσε η Ιερά επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης.

2018. Έλαβε μέρος ψάλλοντας στη διημερίδα με θέμα το «Αναστασιματάριο του Δ. Νεραντζή» που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο (οργάνωση : Παραδοσιακή Χορωδία «Παύλος Βλαστός») και στα Χανιά (οργάνωση: Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Χανίων «Γεώργιος ο Κρής») παρουσία του άρχοντος διδασκάλου.

 

Μέχρι σήμερα συμμετέχει και εκδίδει :

  1. 1 ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Πέτρου Πελοποννησίου έργα Ι» όπου αποδίδονται ανέκδοτα έργα του μεγάλου δασκάλου της ψαλτικής τέχνης του 18ου αιώνα Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου (εκδόθηκε και συνοδευτικό φυλλάδιο με την ζωή και το έργο του Πέτρου Πελοποννησίου - 1995).
  2. 1 ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Πέτρου Πελοποννησίου έργα ΙΙ» (1998)
  3. 1 ψηφιακό δίσκο ( με ένθετο) με τίτλο «Αυτόμελα τροπάρια κατά ήχο» (2001) - (επανεκδ. 2010).
  4. Συμμετέχει ερμηνεύοντας εκκλ. ύμνους στον ψηφιακό δίσκο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου με τίτλο «Ανθολόγιο Εκκλ. Ύμνων της Μ. Τεσσαρακοστής» (2011).
  5. 2 ψηφιακούς δίσκους με εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια της Μ. Ασίας σε έκδοση της Ι.Μ Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων με τίτλο «Τον Κύριον Υμνείτε - Αγιοτριαδίτικες μελωδίες» (2012).
  6. 1 ψηφιακό δίσκο (με ένθετο) με τίτλο «Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτού» με ύμνους της Θ. Λειτουργίας, έκδοση του Ι.Ν Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Καλαθά (2013).
  7. 2 ψηφιακούς δίσκους (με ένθετο) με τίτλο «Χαιρετισμοί εις τον Άγιον Νεκτάριον» 2017.
  8. Υπό έκδοση: 1 ψηφιακός δίσκος (με ένθετο) με τίτλο "Δανιήλ Πρωτοψάλτου έργα".

 

Ο ‘Βυζαντινός Χορός Χανίων’, που συμπληρώνει φέτος 23 χρόνια (1995-2018) συνεχόμενης δράσης και διακονίας στην ψαλτική παράδοση, φιλοδοξεί να παρουσιάσει τόσο σε ηχητική καταγραφή, όσο και σε δημόσια παρουσία, το μεγαλύτερο μέρος των ανέκδοτων έργων των μεγάλων διδασκάλων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελουργίας.  

 

 

 

1. Πέτρου Πελοποννησίου Έργα Ι

Ψάλλει o «Βυζαντινός Χορός Χανίων». Χοράρχης: Ἰωάννης Ε. Καστρινάκης. Χανιά, 1995. Δημοσιεύεται με την άδεια του Μουσικοδιδασκάλου κ. Καστρινάκη, προς κοινόν όφελος, τον οποίον θερμώς ευχαριστούμε.

 

Το εξώφυλλο του δίσκου σε pdf.

 

 

1. Μακάριος ἀνήρ, ἦχος πλ. δ'

2. Χέρσον ἀβυσσοτόκον, Καταβασία Ὑπαπαντῆς, ἦχος γ'

3. Δοξολογία, ἦχος δ' λέγετος

4. Χερουβικόν, ἦχος δ' Ἅγια (μονωδία: Μαλαξιανάκης Ν. - Τζινευράκης Χ.)

5. Σὲ μεγαλύνομεν, μάθημα, ἦχος βαρὺς διατονικός (μονωδία: Καστρινάκης Ι.)

6. Ὁ ποιῶν τοὺς Ἀγγέλους, Κοινωνικὸν ἑβδομάδος (μονωδία: Κιάσσος Β.)

 

2. Πέτρου Πελοποννησίου Έργα ΙΙ

Ψάλλει o «Βυζαντινός Χορός Χανίων». Χοράρχης: Ἰωάννης Ε. Καστρινάκης. Χανιά, 1998. Δημοσιεύεται με την άδεια του Μουσικοδιδασκάλου κ. Καστρινάκη, προς κοινόν όφελος, τον οποίον θερμώς ευχαριστούμε.

 

Το εξώφυλλο του δίσκου σε pdf.

 

 

1. Κεκραγάριον - στιχηρὰ Ἀναστάσιμα, ἦχος γ'

2. Πῶς μὴ θαυμάσωμεν, Δογματικὸν θεοτοκίον, ἦχος γ'

3. Δούλοι Κύριον, πολυέλεος, ἦχος βαρὺς διατονικός

4. Ἀσματικόν, ἦχος α'

5. Ἡ ὄντως εἰρήνη, ΣΤ' Ἑωθινὸν δοξαστικόν, ἦχος πλ. β'

6. Χερουβικόν, ἦχος β'

7. Εἰς πᾶσαν τὴν γήν, Κοινωνικὸν ἑβδομάδος, ἦχος πλ. δ'

 

3. Αυτόμελα τροπάρια κατ' ήχον (πρώτη έκδοση)

Ψηφιακός δίσκος του Βυζαντινού Χορού Χανίων υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Ε. Καστρινάκη. Δημοσιεύεται (η πρώτη έκδοση) με την άδεια του κ. Καστρινάκη, προς κοινόν όφελος, τον οποίον θερμώς ευχαριστούμε.

Ο δίσκος επανεκδόθηκε πρόσφατα, για όσους θέλουν να τον αποκτήσουν.

Οι ψάλτες: Αθανασιάδης Αθανάσιος, Βακάκης Αντώνιος, Βλάχος Αλέξανδρος, Καρυοφίλης Αθανάσιος, Κιάσσος Βασίλειος, Κυδωνάκης Αθανάσιος, Λοκμανίδης Ευστράτιος, Μαλαξιανάκης Νικόλαος, Μαυροδημητράκης Ιωάννης, Μιχόπουλος Δημήτριος, Μπουδάκης Νικόλαος, Παναγιώτου Θωμάς, Παρασκευάς Γεώργιος, Σκαλιδάκης Ιωάννης, Τρύφων Αλέξανδρος, Φραγκάκης Τιμολέων, Χατζηωάνου Χρήστος. Συμμετείχαν οι ιερείς: π. Μιχαήλ Κανέλλος, π. Ιωάννης Μαστοράκης, π. Νεκτάριος Χριστοδουλάκης.

 

Ήχος α' 

 

 

1. Των ουρανίων Ταγμάτων 

2. Πανεύφημοι Μάρτυρες

3. Ω του παραδόξου θαύματος

4. Νεφέλην Σε φωτός

5. Τη πρεσβεία Κύριε 

6. Τον τάφον Σου Σωτήρ

7. Του λίθου σφραγισθέντος 

8. Χορός Αγγελικός

9. Ο ποιμενικός αυλός 

10. Τας αλγηδόνας

 

Ήχος β' 

 

 

11. Οίκος του Ευφραθά

12. Ότε εκ του ξύλου Σε νεκρόν

13. Ποίοις ευφημιών

14. Τοις μαθηταίς συνέλθωμεν

15. Γυναίκες ακουτίσθητε

16. Των μαθητών ορώντων Σε

17. Τα άνω ζητών

 

Ήχος γ' 

 

 

18. Θείας Πίστεως 

19. Μεγάλη των μαρτύρων Σου

20. Την ωραιότητα 

21. Επεσκέψατο ημάς

22. Εν Πνεύματι τω ιερώ 

23. Απόστολοι εκ περάτων

24. Ο ουρανόν τοις άστροις 

25. Απόστολοι Άγιοι

26. Η Παρθένος σήμερον

 

Ήχος δ' 

 

 

27. Ως γενναίον εν Μάρτυσιν

28. Έδωκας σημείωσιν

29. Ο εξ υψίστου κληθείς

30. Ήθελον δάκρυσιν

31. Ταχύ προκατάλαβε 

32. Κατεπλάγη Ιωσήφ

33. Επεφάνης σήμερον 

34. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ

35. Κατεπλάγη Ιωσήφ

 

Ήχος πλ. α' 

 

 

36. Χαίροις ασκητικών αληθώς

37. Όσιε πάτερ

38. Τον συνάναρχον Λόγον

 

Ήχος πλ. β' 

 

 

39. Όλην αποθέμενοι 

40. Εκ γαστρός ετέχθης

41. Η απεγνωσμένη 

42. Αι Αγγελικαί

43. Μετάνοιαν ου κέκτημαι

44. Τριήμερος ανέστης

45. Την υπέρ ημών πληρώσας

46. Ελπίς του κόσμου αγαθή

47. Αγγελικαί δυνάμεις 

48. Την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον

 

Ήχος βαρύς 

 

 

49. Ουκ έτι κωλυόμεθα

 

Ήχος πλ. δ' 

 

 

50. Ω του παραδόξου θαύματος 

51. Τι υμάς καλέσωμεν Άγιοι

52. Κύριε ει και κριτηρίω παρέστης 

53. Ο εν Εδέμ παράδεισός ποτε

54. Την Σοφίαν και Λόγον 

55. Το προσταχθέν μυστικώς

56. Ανέστης εκ νεκρών 

57. Ως απαρχάς της φύσεως

58. Τη Υπερμάχω Στρατηγώ