Το Εργαστήρι Ψαλτικής ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία και ενέργειες του χοράρχου Αθανασίου Ι. Παϊβανά. Είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει έδρα του την Αθήνα.

Τα μέλη του έχουν ποικίλες και διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες (είναι μαθητές, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, καθηγητές), έχουν όμως το ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για την συλλογική μελέτη και καλλιέργεια του πλούτου της βυζαντινής μουσικής και της ψαλτικής τέχνης.

Υπηρετούν την ψαλτική τέχνη και είναι μύστες αυτής και ταυτόχρονα φορείς της εθνικής μας μουσικής παραδόσεως. Έχουν επίγνωση της πατροπαράδοτης κληρονομιάς με την οποία μας χρέωσαν οι προηγούμενες γενεές και ως καλλιτέχνες με υπευθυνότητα και ευαισθησία το αποδεικνύουν με το έργο τους.

 

 

Διαβάστε περισσότερα: Ἐργαστῆρι Ψαλτικῆς

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

τὰ παρόντα ἀρχεῖα καὶ οἱ πληροφορίες παραχωρήθηκαν εὐγενῶς
ἀπὸ τὸν κ. Εὐάγγελο Λιναρδάκη, πρωτοψάλτη τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγ. Βαρβάρας Ἠρακλείου

 Ἡ Δημοτικὴ Βυζαντινὴ Χορωδία Ἠρακλείου ἰδρύθηκε τὸ Φεβρουάριο τοῦ 1986, ὕστερα ἀπὸ πρόταση τοῦ Διευθυντῆ της Γεωργίου Ἀμαργιανάκη, ἡ ὁποῖα ἐγκρίθηκε ἀπὸ τὸ Δημοτικὸ Συμβούλιο Ἠρακλείου, μὲ τοὺς ἐξῆς στόχους:

Διαβάστε περισσότερα: Βυζαντινή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

www.odeiomanioudakis.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

O Βυζαντινός Χορός Χανίων, ιδρύθηκε στα Χανιά το 1995 και συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του μουσικοδιδασκάλου Ιωάννη Καστρινάκη, με σκοπό, τη διατήρηση, διάδοση και προβολή της ψαλτικής τέχνης, και της παραδοσιακής μας μουσικής, καθώς και τη μελέτη, έρευνα, παρουσίαση και ηχητική καταγραφή, των έργων των παλαιών και νέων δασκάλων της ψαλτικής.

Από το 2004 φιλοξενείται και εντάσσεται στο διδακτικό πλαίσιο του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του ωδείου Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης» το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την ελληνική πολιτεία και αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με ιδιοκτήτρια την Aelita Borukaeva και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει λάβει μέρος σε πάμπολλες Ιερές Ακολουθίες και επίσης σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αποδίδοντας εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Έχει συνεργαστεί με τους δήμους Χανίων, Κισσάμου, Σούδας, Πλατανιά, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρακλείου πραγματοποιώντας δεκάδες συναυλίες και εμφανίσεις.

Διαβάστε περισσότερα: Βυζαντινός Χορός Χανίων (με mp3 δίσκων)