ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Σεμινάρια-Μαθήματα Μουσικής και Τυπικού
dkalpakidis
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:42

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Δημοσίευση από dkalpakidis »

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Σ.:


* ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ

* ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

* ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Καθηγητής: Δημήτριος Καλπακίδης
dikes.psaltiki@gmail.com
dkalpakidis
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:42

Συνέντευξη στην PELLA NEWS

Δημοσίευση από dkalpakidis »

Ανεβάζω εδώ την συνέντευξη που δόθηκε στην εφημερίδα ΠΕΛΛΑ NEWS.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ,
ΧΟΡΩΔΙΑ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Σ. ΣΤΗΝ ΣΚΥΔΡΑ.

Την Παρασκευή 31/10/2008 είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗ, ο οποίος είναι Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βεροίας και καθηγητής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.

Γ.Σ.: Κύριε Καλπακίδη, πείτε μας δύο λόγια για εσάς.
Δ.Κ.: Κύριε Σαμαρτζίδη, έχω γεννηθεί στην Έδεσσα το 1977 και έχω μεγαλώσει στην Σκύδρα. Την ψαλτική μου σταδιοδρομία την άρχισα σε ηλικία 7 ετών, στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Σκύδρας όπου έψαλα σαν βοηθός μέχρι το 1997. Ο πρώτος μου δάσκαλος ήταν ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου Σκύδρας, κος Ηλίας Χριστοδούλου.
Έλαβα Πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής το 2000 με βαθμό Άριστα. Το 2002 δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου με βαθμό Άριστα και μεταπτυχιακό της Ψαλτικής Τέχνης το 2004 με καθηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη. Είμαι επίσης κάτοχος Πτυχίων Αρμονίας και Αντίστιξης στην Ευρωπαϊκή Μουσική. Σήμερα ψάλλω ως πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βεροίας.

Γ.Σ.: Πείτε μας κ. Καλπακίδη λίγα λόγια για τα μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης και την Χορωδία. Πότε άρχισαν και υπό την αιγίδα ποίου;
Δ.Κ.: Τα μαθήματα και η Χορωδία Ψαλτικής Τέχνης και Παραδοσιακής Μουσικής λειτουργούν υπό την αιγίδα της Δημοτικούς Κοινωφελούς Επιχείρησης Σκύδρας. Τα μαθήματα άρχισαν τον Αύγουστο του 2008. Λειτουργούν δύο τμήματα αρχαρίων και η χορωδία στην οποία συμμετέχουν σπουδαστές της Ψαλτικής Τέχνης και ιεροψάλτες της περιοχής, άνθρωποι που αγαπούν την Ψαλτική Τέχνη και το Παραδοσιακό Τραγούδι. Η χορωδία αποτελείται από 15 μέλη και στα τμήματα αρχαρίων παρακολουθούν 12 άτομα.

Γ.Σ.: Μέχρι τώρα κατά το παρελθόν υπήρχε κάτι παρόμοιο;
Δ.Κ.: Όχι, δεν υπήρχε τουλάχιστον με την σημερινή μορφή λειτουργίας.

Γ.Σ.: Στον Δήμο τα μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης και Παραδοσιακής Μουσικής είναι δωρεάν;
Δ.Κ.: Τα μαθήματα στα τμήματα αρχαρίων γίνονται δωρεάν. Σκοπός των μαθημάτων είναι μέσα σε έξι μήνες οι αρχάριοι μαθητές να έχουν μια γενική εικόνα της παρασημαντικής δηλαδή της σημειογραφίας της Ψαλτικής Τέχνης ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία να ενταχθούν στην Χορωδία.

Γ.Σ.: Τί δυνατότητες αποκτούν οι μαθητές μετά από έξι μήνες;
Δ.Κ.: Ο μαθητής στο πρώτο εξάμηνο μαθαίνει όπως είπα να διαβάζει μουσική. Δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του κι ότι έχει μάθει να ψάλει ή να τραγουδάει. Δεν γίνεσαι ψάλτης από την μια μέρα στην άλλη. Αυτό θέλει πολλά χρόνια. Με την ολοκλήρωση πάντως του πρώτου αυτού κύκλου, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε κάποια αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή Βυζαντινής Μουσικής ώστε να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.

Γ.Σ.: Στα τμήματα των αρχαρίων ποιά άτομα και ποιάς ηλικίας μαθητές μπορούν να φοιτήσουν;
Δ.Κ.: Η καλύτερη ηλικία για γνωριμία με την σημειογραφία θα έλεγα ότι είναι η ηλικία των 9-10 χρονών. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας. Όσο νωρίτερα όμως τόσο το καλύτερο για τον μαθητή. Με την προϋπόθεση να συμμετέχει και πάνω στο αναλόγιο όπου θα κάνει πρακτική εξάσκηση, για να έχουμε αποτέλεσμα. Κάτι ετοιμάζουμε και με την χορωδία για αυτό το σκοπό...

Γ.Σ. Δηλαδή το τμήμα του Δήμου που συζητάμε δίνει κάποιου είδους πτυχία;
Δ.Κ.: Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σκύδρας παρέχει δωρεάν μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης και Παραδοσιακού Τραγουδιού. Δεν παρέχει πτυχία, ούτε διπλώματα. Αφού γίνει η γνωριμία όπως είπα σε ένα εξάμηνο με την σημειογραφία, ο μαθητής εντάσσεται στην χορωδία όπου μαθαίνει εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια.

Γ.Σ.: Ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της Χορωδίας;
Δ.Κ.: Απώτερος σκοπός της Χορωδίας είναι να πραγματοποιηθούν κάποιες εκδηλώσεις Ψαλτικής Τέχνης και παραδοσιακής μουσικής στον Δήμο αλλά και η συμμετοχή της χορωδίας στην λατρεία της Εκκλησίας μας. Κοντά σε αυτά τα δύο έχουμε σκοπό στο μέλλον, σε συνεννόηση με τους πατέρες της Ενορίας μας να πραγματοποιηθούν και κάποιες Ακολουθίες του Ασματικού Ενοριακού Τυπικού, που έχουν δυστυχώς λησμονηθεί.

Γ.Σ.: Πιστεύετε κε Καλπακίδη ότι στο μέλλον θα αυξηθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα;
Δ.Κ.: Το πιστεύω αυτό γιατί αυτή τη στιγμή είναι καινούργιο το τμήμα για τον Δήμο Σκύδρας. Με την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και την συμμετοχή της χορωδίας στην λατρεία της εκκλησίας, θα δώσουμε το ερέθισμα σε νέα άτομα να γραφούν στο τμήμα αυτό, ώστε στο μέλλον να έχουμε μια ανανέωση στην Χορωδία αλλά και να δημιουργηθεί μια Ψαλτική Παράδοση στην περιοχή μας. Παράλληλα απευθύνω και κάλεσμα με αυτήν την ευκαιρία στους ιεροψάλτες της περιοχής που γνωρίζουν ψαλτική τέχνη να ενταχθούν στην χορωδία ώστε να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια.

Γ.Σ. Τί εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν στο μέλλον και από ποιούς θα διοργανωθούν;
Δ.Κ.: Ήδη έχουμε την οικονομική υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σκύδρας σε ότι υλικό έχουμε χρειαστεί μέχρι τώρα, και ελπίζω ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και οικονομικά και ηθικά.

Γ.Σ.: Ποιές ημέρες και ώρες γίνονται τα μαθήματα;
Δ.Κ.: Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρες 7:00μ.μ.-7:45μ.μ. το Α' τμήμα, 7:45μ.μ.-8:30μ.μ. το Β' τμήμα, στον κτήριο που στεγάζεται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) Σκύδρας.
Οι πρόβες της Χορωδίας γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 8:30μ.μ. Έως 10:00μ.μ.

Γ.Σ.: Ποιά είναι τα τηλέφωνα που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι;
Δ.Κ.: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ή στο προσωπικό φορητό τηλέφωνο.
Σας ευχαριστώ και εσάς προσωπικά και την εφημερίδα σας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σεμινάρια-Μαθήματα”