Διαφραγματική αναπνοή

Ανοιχτή συζήτηση για θέματα εκτός των Θεματικών Ενοτήτων.
Άβαταρ μέλους
Κωνσταντίνος Γεωργίου
Νέος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008, 09:54

Διαφραγματική αναπνοή

Δημοσίευση από Κωνσταντίνος Γεωργίου »

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοι,σας χαιρετώ
Γράφω αυτό το θέμα και απευθύνομαι στην αγάπη σας γιατί χρειάζομαι την βοήθεια σας .
Είμαι ιεροψαλτης εδώ και λίγα χρόνια και έχω καταλάβει ότι ψάλλω από τον λαιμό.Ρωτώντας δεξιά και αριστερά μου είπαν ότι το σωστό είναι να ψάλλεις από το διάφραγμα.Δυστηχώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα τώρα για μαθήματα σε ωδείο γιατί είμαι πολύτεκνος ..
.Για αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος αδελφός ο οποίος κατέχει την τέχνική της διαφραγματικής Αναπνοης και είναι πρόθυμος να με βοηθήσει.

Με αγάάπη θεού Κωνσταντίνος.
ΚΤΥΠΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗ.
ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΟΘΕΙ.
Άβαταρ μέλους
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: 16 Ιουν 2008, 19:24

Απ: Διαφραγματική αναπνοή

Δημοσίευση από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ »

[quote="Κωνσταντίνος Γεωργίου"]Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοι,σας χαιρετώ
.
Είμαι ιεροψαλτης εδώ και λίγα χρόνια και έχω καταλάβει ότι ψάλλω από τον λαιμό.


Αγαπητέ κ. Γεωργίου,
μήν κουράζεσαι άσκοπα... Ευθείς ως εκοινοποίησες το πρόβλημά σου, οι συνάδελφοι έσπευσαν να σε βοηθήσουν με συμβολές. Ο κ. Παναγιώτης πολύ ορθώς σε συνέστησε "υπομονή", και να μήν τυρβάζεις περί πολλών, όλα με την προσπάθεια και χρόνο έρχονται μόνα τους. Εγώ προσωπικά σε παρέθεσα συμβουλή του δασκάλου μου Α. Καραμάνη, ως επίσης και τρόπους που βοηθούν να σταθεροποιήσεις και να βελτιώσεις τη φωνή σου.
Εσύ επιμένεις.......... :o Λυπάμαι που στο λέω αλλά η μουσική "κόποις κτάται", και δεν είναι κάποιο μαντζούνι που μπορεί κάποιος να πάρει και από βάτραχος να μεταβληθεί σε αηδόνι.......
Τί εννοείς , αλήθεια λέγοντας ότι ψάλεις "από τον λαιμό"..... Όλοι από τον λαιμό ψάλουν γιατί εκεί είναι οι φωνητικές χορδές... Θέλεις να πείς προφανώς ότι φυσάς τον αέρα με το στήθος (!). Δυστυχώς αυτό που ζητάς δεν μπορεί κανένας με δύο λόγια να στο εξηγήσει. χρειάζονται ασκήσεις και μακροχρόνια εποπτευόμενη εξάσκηση. Και άκουσε και κάτι , αγαπητέ μου, λίγοι γνωρίζουν αυτό που ζητάς, αν και γέρασαν επάνω στο αναλόγιο. (Αλήθεια ο πολύς Πρίγκος ήξερε άραγε να εφαρμόσει την διαφραγματική αναπνοή (!).
Εγώ σου έδοσα μερικές συμβουλές και σε συνέστησα ένα βιβλίο.
Λυπάμαι που σου είμαι δυσάρεστος, αλλά αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα, "ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ" παρά μόνο ο Θεός, αφού εσύ του το ζητήσεις, και δεί τις δικές σου προσπάθειες που θα κάνεις.
Με αγάπη Χριστού
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Διαφραγματική αναπνοή

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Εγώ θυμάμαι στα πρώτα μου χρόνια, νόμιζα ότι θα ανεβώ την "σκάλα" της Ψαλτικής με ένα σάλτο! Αλλά, θέλει υπομονή το πράγμα. Πάντως να μην αποκαρδιωνόμαστε εδώ μέσα. Όποιος φίλος ψάλτης γνωρίζει περισσότερα επί του θέματος ας μας τα αναπτύξει απλά να πάρουμε μια ιδέα περί του τι πρόκειται και όσοι δεν γνωρίζουμε.

φιλικά,
Παναγιώτης.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
Κωνσταντίνος Γεωργίου
Νέος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008, 09:54

Απ: Διαφραγματική αναπνοή

Δημοσίευση από Κωνσταντίνος Γεωργίου »

Φίλε Κύριε Παναγιώτη και Κύριε Αθανάσιε ευχαριστώ για τα σχόλια σας αλλά νομίζω ότι δεν πιάνεται το νόημα της επιθυμίας μου.Θέλω να μάθω την διαφραγματική αναπνοή γιατί είναι πολύ βασίκη για την υγεία της φωνής αλλά και για την καλύερη απόδοση των ύμνων.Δεν είναι θέμα αν μεριμνώ και τυρμβάζω αλλά ούτε και θέμα Καραμάνη.Είναι θέμα βασικής κατάρτισης του ιερψάλτη.Τι θα πούμε στα γεροντακια που ψάλλουν και συνέχεια κανουν κούχ κούχ στον λαιμό και μετα δυσκολίας βγάζουν τον ορθρο και βραχνιάζουν? Την αλήθεια.Όχι ότι οΚαραμάνης είπε ότι έπρεπε να γράφεις την φωνή σου και εσύ δεν την έγγραφες ΑΛΛΑ ότι ήσουν Ατυχος και δεν βρέθηκε στον δρόμο σου ένας άνθρωπος να σου ΜΑΘΕΙ να αναπνέεις σωστά.Να γιατί ψάχνομαι .Φυσικά και ο Καραμάνης έχει δίκαιο αλλά αυτό δεν αρκεί.Χρειάζεται και κάτι άλλο.Μουσική Παιδεία.Για τον λόγο αυτό θα ξαναπαρακαλέσω επειδη δεν έχω την δυνατότητα των μαθημάτων για να μάθω την διαφραγματική αναπνοή αν καποιος αδελφος την κατέχει και μπορεί να με βοηθήσει θα του ήμουν ευγνώνων.Με αγάπη θεού Κωνσταντίνος
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Διαφραγματική αναπνοή

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Αγαπητέ φίλε Κωνσταντίνε,

απλά θα σχολιάσω το

> είναι θέμα βασικής κατάρτισης του ιερψάλτη.

Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ποιος παλαιός ψάλτης είπε τέτοιο πράγμα; Πιάσε από τον Χρύσανθο, τον Χουρμούζιο, τον Φωκαέα, μέχρι τον Πρίγγο, τον Στανίτσα κτλ.. Αν είπανε, θα ήθελα να μάθω και εγώ για όλους αυτούς.

Βέβαια εντάξει, αν κάποιος θέλει να το κάνει και αυτό, εγώ δεν θα είμαι αυτός που θα του πω όχι, αλλά όχι ότι είναι θέματα βασικής κατάρτισης...

φιλικά,
Παναγιώτης.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συζήτηση”