"ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ..."

Θέματα για την λειτουργική πράξη και ευταξία της Εκκλησίας, και για σχετικούς Ιερούς Κανόνες.
Άβαταρ μέλους
athinaios
Νέος
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 12 Αύγ 2008, 23:19

"ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ..."

Δημοσίευση από athinaios »

Παρακαλω ,μηπως θα μπορουσε καποιος να με πληροφορησει οταν ο ιερευς "βαζει ευλογημενη" για την θεια λετουργια,το γαμο και το βαπτισμα,ποιες ακριβως ειναι οι κινησεις του?για τη θ.λειτουργια ,ειχα υποψιν οτι ποιει σταυρου τυπον πανω στο διπλωμενο ειλητο.ειδα ομως καποιες φωτογραφιες απο την επισκεψη του οικουμ.Πατριαρχου στην Ουκρανια και το συλλειτουργο που εγινε,και εκει, ο π.Ελπιδοφορος φαινεται σε μια φωτο να ποιει σταυρου τυπο με το ευαγγελιο στον αερα,κοιτωντας προς δυσμας,με 2 κινησεις-μια καθετη και μια οριζοντια-,και μου εκανε εντυπωση...!ετσι πρεπει να γινεται?
σας ευχαριστω εκ των προτερων! :help:
stelstam
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008, 16:18

Απ: "ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ..."

Δημοσίευση από stelstam »

Πουθενά και σε κανένα Ιερατικό ή άλλο λειτουργικό βιβλίο και σε καμία διάταξη, δεν αναφέρεται ούτε ύψωσις του Ευαγγελίου, ούτε σταυροειδή σφράγιση δι αυτού της Αγίας Τράπεζας.
Ο μακαριστός Ι. Φουντούλης λέει στον Β' τόμο "Απαντήσεις εις Λειτουργικάς Απορίας", (σελ.316) ότι πρόκειται περί παλαιού έθους, αγνώστου προσδιορισμού. Ο όρος "υψοί" που αναφέρεται στις τυπικές διατάξεις, έχει να κάνει με τον τόνο της φωνής του Ιερέως και όχι με το Ευαγγέλιο. Εντούτοις, παρόλο που η διά του Ευαγγελίου σφράγισις κατά το "Ευλογημένη..." γίνεται παντού, (αποτέλεσμα άγραφης παραδόσεως), η ύψωσις αυτού, ούτε μαρτυρείται από την σχετική παράδοση, ούτε κοινώς επικρατεί.
Η μόνη εξαίρεση, συμπληρώνει ο ίδιος, που υπάρχει σε έγγραφη ερμηνεία, είναι στο βιβλίο "Ερμηνευτική επιστασία επί της Θ. Λειτουργίας", Πάτρα, 1958 σελ. 40, του μακαριστού Γερβάσιου Παρασκευόπουλου, που αναφέρει ύψωση Ευαγγελίου, αλλά ο αείμνηστος καθηγητής, το αποδίδει σε μια ευλαβική τοποθέτηση του συγγραφέως και όχι σε ερμηνευτική απόδοση.

Στέλιος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λειτουργικά και Κανονολογικά θέματα”