Σελίδα 1 από 1

Πότε ψάλλονται Ανοιξαντάρια.

Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2008, 13:56
από dkalpakidis
Ανοιξαντάρια ψάλλονται στις αγρυπνίες των Μεγάλων Εορτών.
Παρά ταύτα είθισται να ψάλλονται στις πανηγύρεις των Ναών.

Είναι όμως αυτό σωστό;

Προσωπικά προτιμώ να ψάλλω Κεκραγάριον του Ιακώβου ή του Βαλασίου ή "Μακάριος ανήρ"...

Re: Πότε ψάλλονται Ανοιξαντάρια.

Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2008, 02:40
από Παναγιώτης
Ναι Δημήτρη, κατ'αρχαίαν παράδοσιν, τα Ανοιξαντάρια ψάλλονται μόνον εν αις ημέραις γίνεται αγρυπνία.
Αλλά επειδή σήμερα συνήθως δεν γίνεται αγρυπνία για να πανηγυρίσουμε κάποιον εορτάζοντα Άγιο, για αυτό ίσως -κατά την ταπεινή μου γνώμη- λέγονται στους πανηγυρικούς μεγάλους Εσπερινούς.

Re: Πότε ψάλλονται Ανοιξαντάρια.

Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2008, 12:58
από dkalpakidis
panayiotis έγραψε:Ναι Δημήτρη, κατ'αρχαίαν παράδοσιν, τα Ανοιξαντάρια ψάλλονται μόνον εν αις ημέραις γίνεται αγρυπνία.
Αλλά επειδή σήμερα συνήθως δεν γίνεται αγρυπνία για να πανηγυρίσουμε κάποιον εορτάζοντα Άγιο, για αυτό ίσως -κατά την ταπεινή μου γνώμη- λέγονται στους πανηγυρικούς μεγάλους Εσπερινούς.
Έχεις υπόψιν σου την Πατριαρχική Εγκύκλιο του 1888;

Re: Πότε ψάλλονται Ανοιξαντάρια.

Δημοσιεύτηκε: 09 Ιουν 2008, 00:39
από Παναγιώτης
Αγαπητέ Δημήτρη,

Η Εγκύκλιος είναι του 1880 (είναι δύο εγκύκλιοι) και περιέχεται στο βιβλίο του Γ. Παπαδοπούλου «Συμβολαί εις την ιστορίαν της Εκκλησιαστικής Μουσικής» σ. 420-424, το δε επίμαχο σημείο στην σ. 424 στην υποσημείωση.

Λέει λοιπόν η εν λόγω εγκύκλιος: «Εν ταις πανηγύρεσι των ιερών εκκλησιών απαγορεύονται ψάλλεσθαι δια λόγους ούς οίδεν η Εκκλησία τα ανοιξαντάρια και το οκτάηχον Θεοτόκε Παρθένε, άτινα μόνον εν ταις αγρυπνίαις χρησιμεύουσι και διά τούτο ετονίσθησαν...»

αλλά και παρακάτω λέγει «απαγορεύονται προς τούτοις και τα λεγόμενα λειτουργικά» ;)

φιλικά
Παναγιώτης.

Απ: Πότε ψάλλονται Ανοιξαντάρια.

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2008, 17:36
από Xristos Tsakirogloy
Νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Καλώς ή κακώς, η επιλογή μουσικής σύνθεσης που θα χρησιμοποιήσει ο κάθε ένας από μας στο αναλόγιο είναι (τουλάχιστον έχει επικρατήσει να είναι) δική του υπόθεση. Νομίζω όμως, ότι με τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούμε να συνταυτίσουμε το θέμα της επιλογής συνθέτου με την προβλεπόμενη τάξη του Τυπικού. Θέλω να πω, ότι προσωπικά θεωρώ εφικτό το να μην πει κανείς χύμα τα λειτουργικά (προσοχή, βάση της παρούσας κατάστασης το θεωρώ εφικτό, όχι όμως και πρέπον) αλλά θεωρώ εντελώς ανέφικτο το να ψάλλει κάποιος ας πούμε την ώρα του κοινωνικού το "Που πορευθώ" και άλλα τέτοια εφευρήματα όχι για άλλο λόγο, αλλά διότι δεν προβλέπεται από την εκκλησιαστική τάξη. Το εάν η εγκύκλιος αναφέρεται και σε άλλα ζητήματα πέραν από προβλεπόμενες τυπικές διατάξεις, αυτό δεν συνεπάγεται και με το ότι κι αν αναφέρει η εγκύκλιος αυτή, έχει την βαρύτητα του εκκλησιαστικού τυπικού. Πιο απλά, ποιος έχει πέσει σε μεγαλύτερο ατόπημα, αυτός που έψαλλε ένα δοξαστικό εκτός των προβλεπόμενων βιβλίων της εγκυκλίου, ή αυτός που αντί να ψάλλει τον αναστάσημο κανόνα μία Κυριακή, έψαλλε μόνο ενός μη εορταζομένου μάλιστα Αγίου απ' το Μηναίο;
Αυτό που εννοώ δηλαδή στην αρχή ως ξεκαθάρισμα, είναι το ότι δεν πρέπει να είμαστε το ίδιο απόλυτοι στα θέματα του τυπικού και στα θέματα που άπτονται της κράτησης μίας ψαλτικής παράδοσης ή εάν θέλετε των αισθητικών μας προτιμήσεων.
Το να λέγονται ανοιξαντάρια σε πανηγυρικούς ενοριακούς εσπερινούς, είναι θεωρώ το ίδιο σοβαρό, με το θέμα του αναστάσιμου κανόνα που προανέφερα, εφόσον για λόγους τυπικού είναι η θέση των ανοιξανταρίων στις αγρυπνίες (εάν κατάλαβα καλά), εφόσον στα Μηναία βλέπουμε στην αρχή της ακολουθίας να αναφέρεται το "Μακάριος ανήρ" και όχι τα ανοιξαντάρια ως κομμάτι από το τυπικό του εσπερινού. Εάν τώρα το θέμα είναι αισθητικό ή και άγραφου τυπικού, πάω ταπεινά πάσο...

Απ: Πότε ψάλλονται Ανοιξαντάρια.

Δημοσιεύτηκε: 12 Φεβ 2009, 19:08
από Τσακιτζής
Κατ' αρχήν τα Ανοιξαντάρια, εμπεριέχονται μέσα στον Προοιμιακό που διαβάζεται κατά την έναρξη της Ακολουθίας, γι' αυτό και δεν αναφέρονται ιδιαιτέρως.
Εν συνεχεία επιβάλλεται το ενδιάτακτο Κάθισμα του Ψαλτηρίου. Αυτά λέει το Τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Το Τυπικό όμως των παντός βαθμού Κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας, βασίζεται στις αρχές και την θεωρία του " ΣΥΝΤΟΜΑ ".
Και μακάρι να ήταν μόμον αυτό. Έχουμε καταργήσει βάσει αυτών των "αρχών ", την Θ΄., το Ψαλτήρι ( όπως είπαμε ), την Στιχολογία του " Θού Κύριε " και την Λιτή,
στην Ακολουθία του Εσπερινού.
Στον Όρθρο, καταργήσαμε το Μεσονυκτικό, Τις Ζτιχολογίες των Καθισμάτων, τον Άμωμο ή Πολυέλεο, Τις Ωδές των Κανόνων ( εκτός Α΄. και Γ΄. που κι αυτές, σπανίως ψάλλονται ), και την Στιχολογία των Αίνων.
Στη Λειτουργία, καταργήσαμε τα Τυπικά και τους Μακαρισμούς ή την 4η επανάληψη των Αντιφώνων, την Εκτενή μετά το Ευαγγέλιο, πολλές φορές τα Πληρωτικά και σχεδόν πάντοτε, το Κοινωνικό, προκειμένου να γίνει το Κύρηγμα ή να γίνουν Ανακοινώσεις.
Με λίγα λόγια, η Τάξις των Ιερών Ακολουθιών στην Ελλλαδική Εκκλησία, συνάδει με το ποιό πόδι κατέβηκε από το κρεβάτι του, ο εκάστοτε Λειτουργός.
Αυτά είναι τα χάλια μας !!!!!

Απ: Πότε ψάλλονται Ανοιξαντάρια.

Δημοσιεύτηκε: 13 Φεβ 2009, 09:05
από Παναγιώτης
Θα ήθελα φιλικά να παρακαλέσω να μην μπαίνουμε σε διαδικασίες ισοπεδώσεως των πάντων (και για τον εαυτό μου λέω). Ας μένουμε στον τίτλο του θέματός μας. Για τα κακώς κείμενα που δυστυχώς υπάρχουν πολλά (ποιος όμως είναι τέλειος;) καλό θα είναι να αναφέρονται (αν είναι τόση ανάγκη) σε οικείο θέμα, μόνο επιγραμματικά και χωρίς ισοπεδώσεις για τους πάντες και τα πάντα.

Γενικά μιλώ: εμείς οι Ψάλτες λέμε για Μεσονυκτικό, Ώρες κτλ., αλλά πόσοι από μας πηγαίνουν εκκλησία προ του Εξαψάλμου; Με πόσους ψάλτες έχω «τσακωθεί» επειδή δεν λένε στίχους στα αντίφωνα, ή το Δόξα; Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες, αλλά πρώτα ας διορθώσουμε τους εαυτούς μας, και πρώτος εγώ, και όλα τα άλλα θα έρθουν φυσικά.

Εν πάσει περιπτώσει, φιλικά, παρακαλώ πολύ να μένουμε στον τίτλο του θέματος. Αν θέλουμε να επεκταθούμε ας δημιουργήσουμε άλλο θέμα στον οικείο τόπο και ο λόγος μας ας είναι «άλατι ηρτυμένος».

φιλικά
παναγιώτης.

Απ: Πότε ψάλλονται Ανοιξαντάρια.

Δημοσιεύτηκε: 14 Μαρ 2010, 13:15
από tupikaris
ΣΥΝΗΘΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΙΞΑΝΤΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥΣ.
ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΔΕΣΠΟΤΙΚΗΣ Η ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ
ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΝΗΡ.