Σελίδα 1 από 1

Απολυτικιο/α αποδοσεων δεσποτικων εορτων

Δημοσιεύτηκε: 13 Αύγ 2008, 13:39
από athinaios
Χαιρετε!ειμαι καινουριος εδω!κ χαιρομαι πολυ που υπαρχει αυτος ο ιστοχωρος και συζητουνται αυτα τα θεματα!
σημερα,αποδοση της μεταμορφωσεως,στο ναο που ψαλλω ετεθη το εξης θεμα΄"μετα την μικρα εισοδο ποσα και ποια απολυτικια πρεπει να ψαλλουν?η προσωπικη μου αποψη ηταν οτι επρεπε να ψαλλει το της εορτης -"μετεμορφωθης.."-τρις και επειτα το κοντακιον ,αλλος αδελφος ελεγε οτι πρεπει να ψαλλει απαξ το "μετεμορφωθης" και επειτα το του ναου και ειτα το κοντακιον,αλλος ελεγε απαξ της εορτης και ειτα κοντακιον!τι ισχυει εντελει?
ευχαριστωεκ των προτερων για το ενδιαφερον!

Απ: Απολυτικιο/α αποδοσεων δεσποτικων εορτων

Δημοσιεύτηκε: 13 Αύγ 2008, 22:17
από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Αγαπητέ συνάδελφε,
Καλώς όρισες στην συντροφιά μας ! :smile2:
Όσον αφορά την ερώτησή σου, στο τυπικό της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, που είθισται να επονομάζεται «του Βιολάκη» έκδοση Σαλίβερου, στην σελίδα 33, «ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟΝ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΩΝ» αναφέρεται «Εν ταις καθημεριναίς μεθεόρτοις Δεσποτικής ή Θεομητορικής εορτής (καθ’ άς δηλονότι ου συμπίπτει εορταζόμενος Άγιος) μέχρι της Αποδόσεως, μετά την Είσοδον ψάλλεται μόνον το Απολυτίκιον της εορτής, και το του Αγίου του Ναού."
Έχω την εντύπωση ότι το "μέχρι της Αποδόσεως" συγκαταλέγει και την Απόδοσιν.Εις το τυπικό της ιστοσελίδας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράφεται 1 Απολυτίκιον της εορτής και 1 του Ναού.
Όμως το τυπικό είναι μέγας «λαβύρινθος» και έχω την γνώμη ότι ο πλέον ειδήμων να απαντήσει πλέον εμπεριστατωμένα είναι ο κ. Παναγιώτης.
Με χαιρετισμούς
Αθανάσιος Μπακαλούδης

Απ: Απολυτικιο/α αποδοσεων δεσποτικων εορτων

Δημοσιεύτηκε: 13 Αύγ 2008, 22:35
από athinaios
ευχαριστω !

Απ: Απολυτικιο/α αποδοσεων δεσποτικων εορτων

Δημοσιεύτηκε: 14 Αύγ 2008, 07:11
από Παναγιώτης
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ έγραψε:Όμως το τυπικό είναι μέγας «λαβύρινθος» και έχω την γνώμη ότι ο πλέον ειδήμων να απαντήσει πλέον εμπεριστατωμένα είναι ο κ. Παναγιώτης.
Αγαπητέ κ. Μπακαλούδη σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ' ελάχιστον στην πραγματικότητα :) . Απλά μελετώ και εγώ όπως όλοι μας το Τυπικόν στις ελεύθερές μου ώρες οι οποίες δεν είναι και πολλές.

Το Τυπικόν βέβαια για την σημερινή πράξη στις ενορίες ένα πρέπει να είναι, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ("του Βιολάκη").

Μετ΄ εκτιμήσεως,
Παναγιώτης.