Σελίδα 1 από 1

Πότε έρχεται ο Αρχιερεύς στον ιερό Ναό στον Όρθρο;

Δημοσιεύτηκε: 09 Μάιος 2008, 08:43
από Παναγιώτης
Την σήμερον, συνηθίζεται να έρχονται οι Αρχιερείς προ των Καταβασιών. Το Ιερατικόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου 1895, σ. 45, λέει ότι κατέρχεται ο Αρχιερεύς μετά την ς' ωδήν των Κανόνων, και παρ' αυτού λαμβάνουσι καιρόν οι μέλλοντες λειτουργήσαι.

Υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις Αρχιερέων που έρχονται στην εκκλησία όρθρου βαθέος (προ του Ευλογητός). Αυτό κατά την γνώμη μας είναι το σωστό.

Χριστός ανέστη,
Παναγιώτης.

Re: Πότε έρχεται ο Αρχιερεύς στον ιερό Ναό στον Όρθρο;

Δημοσιεύτηκε: 09 Μάιος 2008, 14:29
από Panagiotis
Σε περίπτωση μη πανηγυρικής ακολουθίας όρθρου της οποίας έπεται όμως λειτουργία υπάρχει κάποια διάταξη; Εγώ είμαι της άποψης να έρχεται από την αρχή και να χοροστατεί όπως τη Μ. Εβδομάδα! :)
Πότε όμως θα παίρνει καιρό κλπ ;

Re: Πότε έρχεται ο Αρχιερεύς στον ιερό Ναό στον Όρθρο;

Δημοσιεύτηκε: 09 Μάιος 2008, 19:50
από Apostolos
Panagiotis έγραψε:Σε περίπτωση μη πανηγυρικής ακολουθίας όρθρου της οποίας έπεται όμως λειτουργία υπάρχει κάποια διάταξη; Εγώ είμαι της άποψης να έρχεται από την αρχή και να χοροστατεί όπως τη Μ. Εβδομάδα! :)
Πότε όμως θα παίρνει καιρό κλπ ;
Όταν πρόκειται να ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ ο Αρχιερεύς στην Θεία Λειτουργία, θα εισέλθη στον ναό στην ανάγνωση του Κοντακίου, και τα υπόλοιπα τα ξεύρουμε. Θα πάρη καιρό μετά το "Αινείτε αυτόν" όταν ο πρωτοψάλτης του ψάλλει την αρχαία φήμη "Τον Δεσπότην και αρχιερέα ημών". Μετά θα μπη μέσα στο Ιερό και θα βγήἢ στην Δοξολογία.

Όταν πρόκειται να ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΗ μόνο ο Αρχιερεύς εις την Θεία Λειτουργία, εισέρχετε στον ναό στο ίδιο σημείο, αλλά τον "καιρό" του το παίρνει στο αργό "Αινείτε", και μετά επανέρχεται στον Θρόνο.

Είναι μερικοί αρχιερείς που, ίσως για λόγους γηρατείας, ή επειδή δεν υπάρχει έμπηρος ψάλτης, ή και απλώς από ντεμπελιά, θα εισέλθη εις τον ναόν χωρίς επίσημη υποδοχή στον Νάρθηκά. Θα πάρη Καιρό εφ' όσον οι ψάλτες συνεχίζουν την ψαλμοδία (και του πετάνε και ένα σύντομο Ἑις Πολλά Ετη όταν γυρίσει να ευλογήση). Αμέσως πηγαίνει μέσα στο Ιερό και βγαίνει στην Δοξολογία. Άλλοι αρχιερείς μπαίνουν μέσα και πηγαίνουν ΚΑΤ' ΕΥΘΕΙΑΝ στο Ιερό. ούτε καιρό, ούτε Τον Δεσπότη, ούτε τίποτα. Αυτό, προσωπικά, ΔΕΝ το βλέπω σωστό, αλλά τέλος πάντων.

Απόστολος

Re: Πότε έρχεται ο Αρχιερεύς στον ιερό Ναό στον Όρθρο;

Δημοσιεύτηκε: 09 Μάιος 2008, 23:14
από Panagiotis
Συμφωνώ με όλα όσα λες Απόστολε, η απορία μου όμως είναι για όρθρους στερούμενους αίνων και μεγάλης δοξολογίας-τι γίνεται τότε; Εκτός βέβαια αν τροποποιήσουμε την διάταξη εκείνη την ημέρα: ψαλλούν δηλαδή αίνοι κλπ.

Re: Πότε έρχεται ο Αρχιερεύς στον ιερό Ναό στον Όρθρο;

Δημοσιεύτηκε: 10 Μάιος 2008, 07:46
από Παναγιώτης
Panagiotis έγραψε:για όρθρους στερούμενους αίνων και μεγάλης δοξολογίας-τι γίνεται τότε;
Ο π. Γεώργιος Ρήγας, στο ΤΓΡ, σ. 168 έχει κάτι σχετικό, το οποίο αν το προσαρμόσουμε σε Όρθρο Αγίου μη έχοντος στιχηρά Αίνων θα μπορούσαμε να πούμε ότι :

- προτού να αρχίσει η Θεία Λειτουργία βγαίνει ο Αρχιερεύς από το Ιερό (ή εισοδεύει από τον Νάρθηκα), με μανδύα και την ποιμαντορική ράβδο.
- προσκυνεί τρις, και ευλογεί τον λαό, του δεξιού χορού ψάλλοντος αργώς το Εις πολλά έτη Δέσποτα.
- Τότε ευθύς άρχεται ο Αρχιερεύς λαμβάνων καιρόν, του δεξιού χορού ψάλλοντος σε ήχο βαρύ το Τον Δεσπότην και Αρχιερέα, κτλ. κτλ.
- Στο τέλος του καιρού εισέρχεται ο Αρχιερεύς στο ιερό για να ενδυθεί την στολή του, και ενδυθείς εξέρχεται στον θρόνο του, και αρχίζει η Θεία Λειτουργία.