Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς, στην Συναπτή

Διορθωτέα και μη Διορθωτέα, στα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας.
Άβαταρ μέλους
pransot
Νέος
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 27 Δεκ 2008, 15:43

Απ: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς, στην Συναπτή

Δημοσίευση από pransot » 27 Δεκ 2008, 17:35

Για το συγκεκριμένο θέμα νομίζω πως ξεκάθαρα ΔΕΝ πρέπει να το λέμε.
Ο πρώτος σημαντικός λόγος είναι ότι δεν νοούνται παράλληλα λόγια από ιερέα και ψάλτη. Βεβαίως κάποιοι λες πως ο ωάλτης υποψάλλει ή άλλες φορές ο ιερέας διακόπτεί την εκφώνηση μέχρι να ψαλεί το "υπεραγία...". Αυτά ββεβαίως αποδεικ΄νύουν το πόσο ανοίκειο είναι. Για τον ίδιο λόγο δε λέω ποτέ τις φφιλοφρονήσεις της απόλυσης (τον ευλογούντα...), προσθήκη της Τουρκοκρατίας. Η μόνη παρεμβολή που έχει γίνει επίσημα από την Εκκλησία είναι το "άξιον εστί..." κατά την αναφορά προς τιμή της Παναγίας, ύμνος ο οποίος δεν έχει πραγματικά καμία σύνδεση με το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Γι' αυτό και εκεί θεωρώ πως πρέπει να ψάλλεται σύντομα και ο ιερέας να ζυνεχίζει εις επήκοον των πιστών την ευχή "...του αγίου ενδόξου προφήτου Προδρόμου..."
Ο σημαντικότερος όμως λόγος νομίζω πως είναι ο ουσιαστικός αποπροσανατολισμός του λαού από βασικά δόγματα της πίστεώς μας.

[διαχειριστής: αποκόπηκε το κείμενο που μιλούσε δογματικά. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα δογματικά θέματα εδώ πέρα το κατά δύναμιν. Η δογματική μας είναι αυτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και βρίσκεται στα βιβλία των αγίων μας, π.χ. Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, Περί Ορθοδόξου Πίστεως, κτλ..]


Ως προς την παράδοη και τις παραδόσεις, ας μην ομοιάσουμε στους γραμματείς με τοα Ταλμούδ, να τη μελετούμε και να την ακολουθούμε, χωρίς να την απολυτοποιούμε. Πολλά έχουν καθιερωθεί και είτε δεν είναι σωστά, είτε δεν εξυπηρετούν σήμερα κάποιο σκοπό και μάλλον βλάπτουν.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Παναγιώτης την 27 Δεκ 2008, 21:32, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Λόγος: αποκόπηκε τμήμα περί δογματικών θεμάτων
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς, στην Συναπτή

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 29 Δεκ 2008, 00:44

Σε Αραβική Ορθόδοξη Εκκλησία (υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) στο εξωτερικό, είχαν γραμμένο στις φυλάδες τους να λέει ο ψάλτης το «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» κατά τη διάρκεια του οποίου ο ιερέας σιωπά, και μετά συνεχίζει «μετά πάντων των Αγίων μνημονεύσαντες» κτλ..
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
dkalpakidis
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:42

Απ: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς, στην Συναπτή

Δημοσίευση από dkalpakidis » 27 Ιαν 2009, 22:50

panayiotis έγραψε:Σε Αραβική Ορθόδοξη Εκκλησία (υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) στο εξωτερικό, είχαν γραμμένο στις φυλάδες τους να λέει ο ψάλτης το «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» κατά τη διάρκεια του οποίου ο ιερέας σιωπά, και μετά συνεχίζει «μετά πάντων των Αγίων μνημονεύσαντες» κτλ..
[...]
Οι διατάξεις είναι σαφής.

Φιλικά Δημήτριος Καλπακίδης
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Παναγιώτης την 28 Ιαν 2009, 19:17, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Η πρόταση περί ευσεβισμού και αιρέσεως αφαιρέθηκε, δεν αφορούν το φόρουμ αυτό.
dkalpakidis
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:42

Απ: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς, στην Συναπτή

Δημοσίευση από dkalpakidis » 29 Ιαν 2009, 16:35

:!:
Οι διατάξεις είναι σαφείς.

Είναι αδιανόητο να μπορείς να "συντονίζεις" τα μηνύματα και να μην μπορεί να επεξεργαστεί ο χρήστης...

Φιλικά Δημήτριος Καλπακίδης
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς, στην Συναπτή

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 29 Ιαν 2009, 21:44

Αγαπητέ Δημήτρη και φίλοι,

οτιδήποτε παράπονα έχεις για τον διαχειριστή ή και τους συντονιστές παρακαλώ να τα κάνεις στην θεματική ενότητα Κυτίον παραπόνων (δες τους κανόνες του φόρουμ). Όχι άλλα μηνύματα για το θέμα των παραπόνων εδώ.

Όταν γράφει μήνυμα ο κάθε φίλος, μπορεί αφότου το έστειλε να το επεξεργαστεί σε διάστημα 3 ωρών. Από 'κει και πέρα δεν μπορεί με το εξής σκεπτικό: Αν ο καθένας μπορούσε επ' αόριστον να επεξεργάζεται τα μηνύματά του, σίγουρα οι απαντήσεις ορισμένων θα φαίνονταν μετέωρες αφού θα μπορούσε κάποιος να διαγράφει ότι έγραψε και στο οποίο του απάντησε κάποιος άλλος. Αυτό είναι βασικό.

Παρά ταύτα αν κάποιος φίλος θέλει να διαγραφεί ή να επεξεργαστεί συγκεκριμένο μήνυμά του, μπορεί να το θέσει υπ'όψιν των συντονιστών ή και του διαχειριστή και αυτοί θα κρίνουν αν μπορεί να γίνει και πως, αφού λάβουν υπ' όψιν τους όλη τη ροή της συζήτησης.

Ζήτημα είναι αν έχω λογοκρίνει δέκα μηνύματα από την αρχή λειτουργίας του φόρουμ. Όταν το'χω κάνει έχω γράψει τον λόγο. Αν νομίζετε ότι κάπου δεν ενήργησα σωστά -άνθρωπος είμαι- πείτε μου είτε με προσωπικό μήνυμα, είτε στο κυτίον παραπόνων.

Όχι παράπονα στις θεματικές ενότητες, και κανονικά θα διαγράφονται. Μόνο στο κυτίον παραπόνων, ή προσωπικά.

φιλικά,
Παναγιώτης
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διορθωτέα και μη”