Απόστολος Κυριακής Ασώτου

Τυπικόν Τριωδίου, Χαιρετισμοί, Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, Μεγάλη Εβδομάδα, κτλ.
Απάντηση
stelstam
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008, 16:18

Απόστολος Κυριακής Ασώτου

Δημοσίευση από stelstam » 23 Φεβ 2008, 13:29

Καλημέρα,
Μήπως γνωρίζει κανείς, γιατί αύριο Κυριακή του Ασώτου, έχει επιλεγεί Αποστολικό Ανάγνωσμα διαφορετικό από αυτό του Τριωδίου;
Δηλαδή το ΔΒΗ και το Μικρό Τυπικό 2008, έχουν το Β' Κορ. δ' 6-15 αντί του Α' Κορ. 12-20, που βρίσκεται στο Τριώδιον και που με αυτό συμφωνούσαν και οι εκδόσεις των τυπικών 2007 και 2006;;

Στέλιος
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Re: Απόστολος Κυριακής Ασώτου

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 23 Φεβ 2008, 19:47

Το ΤΜΕ (Τυπικόν της Μεγάλης Εκκλησίας, ή και Τυπικόν του Βιολάκη - το αναφέρω έτσι για τους αναγνώστες που τυχόν δεν ξέρουν τις συντμήσεις), δεν φαίνεται να λέει για την Κυριακή του Ασώτου στις κδ' Φεβρουαρίου μνήμη της α' και β' ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου (εορταζόμενος εις η'). Όμως έχει την περίπτωση Γ' (σ. 191), όπου εκεί νομίζω αναφέρεται στην Κυριακή του Ασώτου, καθότι παραπέμπει παρ. 3 (σ. 182) στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους που εκεί λέει "Ει τύχοι εν ταις πρώταις τέσσαρσι Κυριακαίς του Τριωδίου".

Εκεί έχει Απόστολο του Αγίου. Γι'αυτό και σήμερα λέγεται Απόστολος του Αγίου. Και η δικαιολογία είναι ότι ο Άγιος εορτάζεται εις η΄.

Επίσης και η "Τυπική Διάταξις των Ιερών Ακολουθιών του έτους 2008" (Αποστόλου Ε. Παπαχρήστου) έχει Απόστολο του Προδρόμου.

φιλικά,
Παναγιώτης.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
dkalpakidis
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:42

Re: Απόστολος Κυριακής Ασώτου

Δημοσίευση από dkalpakidis » 27 Φεβ 2008, 11:50

Ο αείδημος Ρήγας υποστήριζε την άποψη, ότι εφ' όσον επικράτησε καλώς ή κακώς η ανάγνωση ενός μόνο Αποστόλου ή Ευαγγελίου οι περιπτώσεις στις οποίες εν Κυριακή θα έπρεπε να προτιμηθεί Απόστολος Αγίου θα ήταν μόνον στους επισήμως εορταζομένους Αγίους. Έτσι θα αποφεύγαμε την κατά κόρον επανάληψη πολλών αποστολικών αναγνωσμάτων εις βάρος των συνήθως άπαξ αναγνωσθέντων περικοπών των Κυριακών.

Και ο αειδημος Ιωάννης Φουντούλης πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις στην σημερινή πράξη. Δηλαδή όταν το Τυπικό θα απαιτεί ανάγνωση Αποστολικού αναγνώσματος του εορταζομένου αγίου να γίνεται τότε διπλή ανάγνωση.

Φιλικά
Δημήτριος Καλπακίδης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τριώδιον”